De salarisadministratie

Gepost op: 20 juni 2017

Delen

Of je nou bij een groot of klein bedrijf werkt, overal krijg je salaris. Tenminste als je geen vrijwilligerswerk doet.


ZZP-ers - Als je als ZZP-er werkt heb je geen salarisadministratie nodig. Je bepaalt dan zelf welk deel van je inkomen je gebruikt als salaris. Maar let er wel op dat je niet alle inkomsten hier voor gebruikt, want 1x per kwartaal moet je ook je BTW aangifte doen en dus betalen. Maar 1x per jaar moet je ook nog je jaarlijkse aangifte doen en dan komt er een grote rekening! Wat je het beste kan doen is het volgende: je stuurt een factuur naar je klant. Zodra zij het geld overgemaakt hebben naar jouw rekening, zet je de ontvangen BTW apart op een spaarrekening. En je maakt ook nog de helft van het overige bedrag over naar je spaarrekening. Van het geld wat nu op je spaarrekening staat, kan je de belasting betalen (zowel kwartaal- als jaarlijkse aangifte). Het geld wat nu nog op je betaalrekening staat, kan je gebruiken als salaris. Maar mijn advies is om dit niet helemaal op te maken. Want stel dat je een bepaalde periode geen opdracht hebt, dan heb je deze reserves nodig om van te leven. 


Kleine bedrijven - Kleine bedrijven besteden de salarisadministratie vaak uit aan een accountantskantoor. Zij kunnen alles van A tot Z verzorgen. Ook kan je er voor kiezen dat je bepaalde taken zelf doet en bepaalde taken door het accountantskantoor laat verzorgen. Je kan dit in onderling overleg helemaal zelf afstemmen.  


Grote bedrijven - Grote bedrijven hebben zelf een salarisadministratie. Zij hebben een verantwoordelijke taak: zij moeten er voor zorgen dat alle werknemers op tijd, het juiste salaris op hun rekening gestort krijgen. Voor een groot deel zijn de salarissen elke maand gelijk, maar er moeten ook mutaties doorgevoerd worden, zoals: salarisverhoging, eenmalige bonus, declaraties, etc. etc. Hier komt dus veel bij kijken. Een salarisadministratie is ca. 2 weken per maand heel erg druk, zij zitten dan met hun deadline. Zodra de salarissen overgemaakt zijn, hebben zij het 2 weken iets rustiger, dan kunnen zij alvast toekomstige mutaties verwerken. Maar daarna begint het weer van voren af aan. Veel mensen vinden dit een van de belangrijkste afdelingen van het bedrijf. De medewerkers van deze afdeling moeten affiniteit hebben met cijfertjes. Maar ze moeten ook weten hoe de regels belastingtechnisch in elkaar zitten.  Al met al lijkt de salarisadministratie erg makkelijk, maar dat is het niet. Het is een belangrijke afdeling van een bedrijf of aspect van bedrijfsvoering waar men zorgvuldig, nauwkeurig en punctueel moet zijn. Een goed salarisadministratie maakt elke maand weer heel veel mensen blij. Zo zal ik maar eens mijn rekening gaan controleren en zien of mijn salarisadministratie mij ook al blij kan maken deze keer.

Tip: Op zoek naar een accountant- en boekhoudersbedrijf dat de salarisadminstratie voor je uit handen kan nemen? Kijk dan op Recura