Een notaris in de arm nemen

Gepost op: 24 juli 2019

Delen

Wanneer je in Nederland iets officieel vast wil laten leggen, doe je dit bij een notaris. Hij of zij is een erkend persoon die dit vast mag laten leggen en waardoor het ook rechtsgeldig is. Er zijn een aantal zaken waarvoor je zelfs verplicht naar een notaris moet wanneer je deze zaken vast wil laten leggen. In deze tekst gaan we kijken naar de werkzaamheden van een notariskantoor en wanneer je naar een kantoor moet om bepaalde zaken vast te laten leggen.

Notaris.

Een notaris hoort vaak bij een notariskantoor. Dit is een kantoor die bestaat uit een of meerdere notarissen. Bij een notariskantoor kun je bepaalde dingen officieel vast laten leggen. Omdat hij of zij erkend is door het koningshuis in Nederland, zijn de zaken daardoor ook direct rechtsgeldig. Zij staan dan ook onder toezicht door een tuchtcommissie om te controleren dat zij hun werkzaamheden goed uitvoeren. Ook zijn zij lid van een officiële beroepsorganisatie namelijk de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Sommige papieren moeten worden samengesteld door een notariskantoor om überhaupt geldig te zijn. Ze kunnen gemaakt worden zonder notariskantoor, maar moeten alsnog geldig bevonden worden door een kantoor om rechtsgeldig te zijn.

De vier werkgebieden van een notariskantoor  

Een notariskantoor legt bepaalde zaken officieel vast. Deze zaken vallen eigenlijk altijd onder de vier werkgebieden van het beroep. Personen- en familierecht, erfrecht, onroerendezaakrecht en rechtspersonenrecht.

Personen- en familierecht

Onder personen- en familierecht valt alles wat te maken heeft met persoonlijke kwesties en familiaire kwesties. Hierbij moet je denken aan de huwelijkse voorwaarden die gesteld worden voor een huwelijk, maar ook aan het opmaken van de echtscheidingspapieren. Een notariskantoor begeleid de beide personen hierbij en is als getuige aanwezig. Hij legt alles vast in een notariële akte zodat alles duidelijk is voor beide personen, maar ook duidelijk blijft.

Erfrecht

Het tweede gebied waar een notariskantoor werkzaam in is, is erfrecht. Onder erfrecht valt alles, zoals de naam al doet vermoeden, wat te maken heeft met erven. Denk hierbij aan testamenten, die officieel opgemaakt moet worden door een notariskantoor, maar ook erfovereenkomsten.

Onroerendezaakrecht

Onroerendezaakrecht heeft alles te maken met onroerende zaken. Denk hierbij aan een hypotheekakte die iemand moet laten opstellen wanneer hij een huis koopt, maar ook wanneer hij een huis verkoopt. Ook openbare veilingen vallen onder dit gedeelte van het werkveld van een notaris.

Rechtspersonenrecht

Hieronder valt alles wat te maken heeft met rechtspersonen. Wanneer iemand bijvoorbeeld een bedrijf opricht, komt hij in dit gebied terecht. Ook wanneer iemand een bedrijf laat splitsen of juist samengaat met een ander bedrijf, valt het onder dit gedeelte.